Κίνδυνος να εγκαταλείψουν το βαμβάκι οι μισοί παραγωγοί


Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος Θεσσαλίας

Με τα ισχύοντα κόστη παραγωγής, αν η τιμή παραγωγού στο βαμβάκι έπεφτε στα 45-50 λεπτά, μέσα σε μια διετία, οι μισοί αγρότες της Θεσσαλίας  θα πήγαιναν σε άλλη καλλιέργεια, εκτιμά ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας κ. Μωχάμεντ Νταράουσε.

Σε ότι αφορά τις προ-πωλήσεις βάμβακος, οι παραγωγοί που φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλά κόστη εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε ήδη οι παραγωγοί υπογράφουν συμβόλαια με 60 λεπτά το κιλό. Σημείωσε ωστόσο πως φέτος είναι πολύ αυξημένο το κόστος παραγωγής και αν τα προσεχή δύο χρόνια η τιμή του βαμβακιού πέσει στα 45 με 50 λεπτά το κιλό, τότε οι μισοί βαμβακοπαραγωγοί θα φύγουν από την καλλιέργεια, γιατί το κόστος του νερού είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και η νέα ΚΑΠ αναμένεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής περεταίρω.

Τέλος, όπως μας υπογράμμισε ο κ. Νταράουσε, σε σχέση με την τιμή του προϊόντος τη νέα χρονιά, θα παίξει ρόλο το Χρηματιστήριο, η Κίνα, που καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής και οι ΗΠΑ, που είναι πρώτη χώρα σε παραγωγή. 

Επίπτωση στην μελισσοκομία

Η αλλαγη καλλιέργειας θα φέρει αλλαγή και στην μελισσοκομία καθως το βαμβακόμελο ειναι μια από τις αμιγείς κατηγορίες μελιού που παράγει η Ελλαδα. Η παράγωγη για τον μελισσοκόμο  που έχει δυνατά μελίσσια τον Ιούλιο ειναι δεδομένη, αν και σε μειωμένες ποσότητες, λόγω της επέκτασης των αυτογόνιμων ποικίλων βαμβακιού που δεν χρειάζονται μέλισσα.

Το βαμβακόμελο ειναι ανοιχτόχρωμο μέλι που μετατρέπεται σε ασπριδερό μετά την κρυστάλλωση, που γίνεται σε 1-3 μήνες. Έχει την υψηλότερη βακτηριοκτόνο δράση, αφού είναι το πλουσιότερο μέλι σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και ειναι καθαρό και ασφαλές για τον καταναλωτή σύμφωνα με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας του Α.Π.Θ .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου