Η Glyphosate διαταράσσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου των μελισσών


Η σημαντική αύξηση στην θνησιμότητα των αποικιών μελισσών τα τελευταια χρονια έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες αλλά δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Το ζιζανιοκτόνο glyphosate θεωρείται ότι είναι αβλαβές για τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών, επειδή στοχεύει ένα ένζυμο που βρίσκεται μόνο σε φυτά και μικροοργανισμούς. Ωστόσο τα περισσότερα βακτηρίδια του εντέρου της μέλισσας περιέχουν το συγκεκριμένο ένζυμο που είναι ο στόχος του glyphosate.
 
Οι μέλισσες έχουν στο έντερο τους μια εξειδικευμένη μικροχλωρίδα που ωφελεί την ανάπτυξη τους και τους παρέχει άμυνα ενάντια στα παθογόνα! Όμως τα βακτηρίδια αυτά ποικίλλουν ως προς το αν διαθέτουν ευαίσθητους υποδοχείς, αν αντιδρούν ή τελικά αν έχουν ανοχή στο glyphosate.

Γεγονός ειναι ότι η έκθεση των μελισσών στο glyphosate αλλάζει την χλωρίδα του εντέρου των μελισσών και αυξάνει την ευαισθησία τους σε  καποια μόλυνση από ευκαιριακά παθογόνα. 
 
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γλυφοσάτη επηρεάζει τη συμβίωση των βακτηριδίων του εντέρου της μέλισσας και τελικά την υγεία των μελισσών, θα βοηθήσει να αποσαφηνιστεί ένας πιθανός ρόλος αυτής της χημικής ουσίας στην παρακμή των αποικιών. 

Glyphosate

Το glyphosate, το κύριο ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τον έλεγχο των ζιζανίων, στοχεύει το ένζυμο 5-enolpyruvylshikimate-3-phosphate synthase ( για συντομία EPSPS) που βρίσκεται στην πεπτική οδό και βοηθά στο μεταβολισμό των φυτών και ορισμένων μικροοργανισμών

Έτσι, το glyphosate μπορεί να επηρεάσει τα βακτηριδιακά συμβιώματα των εντέρων των ζώων που ζουν κοντά σε γεωργικές τοποθεσίες όπου χρησιμοποιείται η ουσία, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών όπως οι μέλισσες.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου της μέλισσας κυριαρχείται από οκτώ είδη βακτηριδίων που προάγουν την αύξηση βάρους και μειώνουν την ευαισθησία στα παθογόνα. Το γονίδιο που κωδικοποιεί το EPSPS υπάρχει σχεδόν σε όλα τα γονιδιώματα των βακτηριδίων του εντέρου της μέλισσας σε αλληλουχία, υποδεικνύοντας ότι αυτά δυνητικά είναι ευαίσθητα στο glyphosate.

Φαίνεται ότι  τόσο η σχετική όσο και η απόλυτη αφθονία των κυρίαρχων ειδών μικροχλωρίδας του εντέρου μειώνεται στις μέλισσες που εκτίθενται στο glyphosate, σε συγκεντρώσεις που συναντιούνται στο περιβάλλον.

Πειράματα έδειξαν ότι η έκθεση νεαρών εργατριών σε γλυφοσάτη αύξησε τη θνησιμότητα των μελισσών οι οποίες στη συνέχεια εκτέθηκαν στο ευκαιριακό παθογόνο Serratia marcescens.

Επιπλεον η μικροχλωρίδα  του εντέρου των μελισσών διαφέρει ως προς την ευαισθησία στο glyphosate, σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το εάν είχαν το EPSPS κατηγορίας I (ευαίσθητο στο glyphosate) ή κατηγορίας II (μη ευαίσθητο στο glyphosate).

Αυτή η βάση για διαφορές στην ευαισθησία επιβεβαιώθηκε σε πειράματα in vitro στα οποία το γονίδιο EPSPS από βακτηρίδια του εντέρου της μέλισσας κλωνοποιήθηκε σε Escherichia coli.

Όλα τα στελέχη του θεμελιώδους βακτηριδίου του εντέρου της μέλισσας, Snodgrassella alvi, κωδικοποιούν το ευαίσθητο EPSPS κατηγορίας Ι. Έτσι η μείωση των επιπέδων  του συγκεκριμένου βακτηριδίου  ήταν ένα σταθερό πειραματικό εύρημα. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη S. alvi φαίνεται να διαθέτουν έναν εναλλακτικό μηχανισμό που προκαλεί αντίσταση στη γλυφοσάτη.

Έτσι, προκύπτει ότι η έκθεση των μελισσών στο glyphosate μπορεί να διαταράξει την ευεργετική μικροχλωρίδα του εντέρου τους, επηρεάζοντας δυνητικά την υγεία των μελισσών και την αποτελεσματικότητά τους ως επικονιαστές.
 
Όλη η έρευνα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου