Το διάφραγμα βασίλισσας και η χρήση του σε απλά βήματα!


Το διάφραγμα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια.

Η αρχική του χρησιμότητα είναι ο έλεγχος του γόνου της βασίλισσας και με αυτό τον τρόπο να υπάρξει έλεγχος της σμηνουργίας και

δευτερευόντως, με τον έλεγχο του γόνου να γίνει εξοικονόμηση μελιού το οποίο θα είναι εύκολο να τρυγηθεί.

Αν ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν.

Το μελίσσι δεν παράγει μέλι αλλά το συλλέγει, το ωριμάζει και το αποθηκεύει. Για να υπάρχει θετικό ισοζύγιο και τελικά αποθήκευση θα πρέπει να υπάρχει:

  •  μελιτοφορία,
  •  πληθυσμός και 
  • συνθήκες που επιτρέπουν την εξοικονόμηση και αποθήκευση του μελιού.

Εμείς επεμβαίνουμε με το διάφραγμα για να δημιουργήσουμε συνθήκες έλεγχου του γόνου (μπλοκάρισμα της βασίλισσας) το οποίο θα επιτρέψει την εξοικονόμηση και την αποθήκευση μελιού. Το βάζουμε μεταξύ γονοφωλιάς και πατώματος και δεν επιτρεπει στην βασίλισσα να ανέβει στο πάτωμα να γεννήσει κι έτσι οι εργάτριες το γεμίζουν μέλι, ενώ η γέννα της βασίλισσας περιορίζεται.

Όταν αυτός ο έλεγχος του γόνου συμβεί την εποχή της σμηνουργίας γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος των κελιών τόσο από την βασίλισσα η οποία "κόβει" εύκολα τα κελιά αλλά κι από το μελισσοκόμο που ξέρει που να ψάξει για κελιά και να καταστρέψει!

Η τοποθέτηση την άνοιξη

Είναι κρίσιμο το διάφραγμα να τοποθετείται την κατάλληλη στιγμή κι όχι νωρίτερα. 

Αν η βασίλισσα δεν είναι καλή μπορεί το μελίσσι να θελήσει να την αλλάξει νωρίτερα! Τότε όμως δεν μιλάμε για σμηνουργία αλλά για αντικατάσταση. Σε αυτό το μελίσσι τα 5-6 πλαίσια γόνου θα βάλουν το μελίσσι σε διαδικασία αντικατάστασης και δεν θα φτάσουμε στο σημείο να χρειαστούμε διάφραγμα.

Μόλις όμως δεκαρίσει το μελίσσι και έχει πάνω από 7-8 πλαίσια γόνο, τοποθετούμε το πάτωμα και ανεβάζουμε δυο γόνους σφραγισμένους κι όλα τα μέλια αν υπάρχουν. Σφίγγουμε τους εναπομείναντες γόνους στην γονοφωλιά και βάζουμε κτισμένα τελάρα δίνοντας χώρο στην βασίλισσα να επεκτείνει την γέννα της!

Δεξιά από τους γόνους που ανεβάσαμε στο πάτωμα βάζουμε είτε τα μέλια του μελισσιού ή χτισμένα τελάρα!

Είναι κρίσιμο δεξιά κι αριστερά του ψημένου γόνου στο πάτωμα να υπάρχουν κτισμένα τελάρα ώστε να μπορούν να σταθούν σε αυτά οι μέλισσες και να τον κρατούν ζεστό.

Αφήνουμε το μελίσσι ήσυχο για δυο εβδομάδες.

Αν υπάρχει έξω μελίτοεκριση το μελίσσι μας θα γεμίσει όλα τα πάνω τελάρα μέλι! Σε δυο εβδομάδες επιθεωρούμε! Αν έχουν πάει καλά τα πράγματα ο γόνος που είχαμε κάτω θα έχει εκκολαφτεί και ο συνολικός πληθυσμός θα έχει εκτοξευτεί, ενώ ίσως να δούμε φρέσκο γόνο στο πάτωμα. Αν δεν δούμε φρέσκο γόνο στο πάτωμα δεν κάνουμε τίποτα αλλά επιθεωρούμε ανα εβδομάδα για να δούμε ποτέ αυτός θα εμφανιστεί. 

Η σμηνουργία

 Ουσιαστικά η σμηνουργία είναι η αναπαραγωγή και το ένστικτο ξυπνάει όταν όλα πάνε καλά για το μελίσσι. Υπάρχει γόνος, πληθυσμός, μέλια, άφθονοι κηφήνες, καλός καιρός άφθονη ροή νέκταρος και γύρης με προοπτική και μελιτοφορίες που έρχονται, αναβασμένεςς θερμοκρασίες την νύχτα και πανω από 20 βαθμούς την μερα.

Την άνοιξη σ’ ένα καλό μελίσσι με υγιή βασίλισσα ο γόνος στο δεύτερο πάτωμα είναι σημείο κλειδί για το μελίσσι ώστε να ξεκινήσει η σμηνουργία. Για το μελισσοκόμο είναι το καμπανάκι. Αν το μελίσσι ρίξει γόνο στο πάτωμα και είναι άνοιξη (Απρίλιος Μάιος) και υπάρχουν μέλια, τότε η σμηνουργία είναι η θέμα 2-3 εβδομάδων κι αποτελεί την επόμενη κι αναμενόμενη κίνηση του μελισσιού!

Μόλις αυτός ο γόνος σφραγιστεί πιθανόν στο μελίσσι μας θα υπάρχουν κελιά σμηνουργίας!

Τα βήματα

Έτσι μόλις δούμε ανοιχτό γόνο και μέλια στο πάτωμα ακολουθούμε τα εξής βήματα:

1. Κατεβάζουμε όλο το γόνο στην γονοφωλιά και ελέγχουμε και καταστρέφουμε τυχόν κελιά που ίσως να βρούμε!

2. Ανεβάζουμε στο πάτωμα δυο σφραγισμένους γόνος τινάζοντας τα πλαίσια μέσα στην γονοφωλια και προσέχοντας να μην πάρουμε την βασίλισσα στο πάτωμα.

3. Τοποθετούμε στις άδειες θέσεις κτισμένα τελάρα. Αν δεν έχουμε κτισμένα, σφίγγουμε τους γόνους και το τοποθετούμε άκτιστα στις θέσεις 2 κι 9 ή σε μια από αυτές.

4. Βάζουμε το διάγραφα και κλείνουμε!

5. Ελέγχουμε σε μια εβδομάδα! Μπορεί να δούμε κλεισμένα ή ανοιχτά κελιά σμηνουργίας στο πάτωμα τα οποία καταστρέφουμε! Ελέγχουμε και την γονοφωλια για κελιά αλλά και για φρέσκο γόνο! Αν δούμε φρέσκο γόνο ή ακόμη καλύτερα γόνο ημέρας τότε είμαστε σίγουροι ότι δεν επίκειται σμηνουργία την επομένη εβδομάδα.

6. Σε 7 ημέρες, (συνολικά 15 ημέρες από την τοποθέτηση διαφράγματος) ανεβάζουμε ξανά στο πάτωμα σφραγισμένο γόνο. Είναι καλύτερα να ανεβάζουμε τελάρα όπου ο γόνος είναι ξύλο με ξύλο!

Βάζουμε άδεια κτισμένα τελάρα στην θέση τους δίνοντας συνεχώς χώρο την βασίλισσα να γεννά. Ελέγχουμε στην γονοφωλιά για βασιλοκελιά τα οποία χαλάμε. Ελέγχουμε για να έχει πάντα χώρο για να γεννήσει η βασίλισσα και ελέγχουμε για μπλοκάρισμα του γόνου από γύρες! Είναι πιθανό να δούμε ότι συμβαίνει αυτό και για να το αποφύγουμε η να μειώσουμε την παρουσία γύρης στην κυψέλη μπορούμε να τοποθετήσουμε γυρεοπαγιδες για λίγες ημέρες.

Ομοίως προσθέτουμε συνεχώς κτισμένα τελάρα στο πάτωμα! Αν δεν έχουμε προθέτουμε άχτιστα ανάμεσα στα μέλια (όχι ανάμεσα στον ψημένο γόνο) ώστε να τα κτίζουν. Πλέον θα πρέπει να έχουμε μέλι που ωριμάζει στο πάτωμα. Αν δεν έχουμε μέλι στο πάτωμα δεν χρειάζεται το διάφραγμα και το αφαιρούμε.

Την τρίτη εβδομάδα κάνουμε το βήμα 5

Βήμα 5. Ελέγχουμε! Μπορεί να δούμε κλεισμένα ή ανοιχτά κελιά σμηνουργίας στο πάτωμα τα οποία καταστρέφουμε! Ελέγχουμε και την γονοφωλια για κελιά αλλά και για φρέσκο γόνο! Αν δούμε φρέσκο γόνο ή ακόμη καλύτερα γόνο ημέρας τότε είμαστε σίγουροι ότι δεν επίκειται σμηνουργία την επομένη εβδομάδα.

Την τέταρτη εβδομάδα από την τοποθέτηση του διαφράγματος κάνουμε πάλι τα βήματα 2 και 3

Βήμα 2. Ανεβάζουμε στο πάτωμα δυο σφραγισμένους γόνος (ξύλο με ξύλο) τινάζοντας τα πλαίσια μέσα στην γονοφωλια και προσέχοντας να μην πάρουμε την βασίλισσα στο πάτωμα. Ελέγχουμε για κελιά στην γονοφωλιά!

Βήμα 3. Τοποθετούμε στις άδειες θέσεις κτισμένα τελάρα. Αν δεν έχουμε κτισμένα, σφίγγουμε τους γόνους και το τοποθετούμε άκτιστα στις θέσεις 2 κι 9 ή σε μια από αυτές.

Την πέμπτη εβδομάδα από την τοποθέτηση τους διαγράμματος κάνουμε πάλι το Βήμα 5

Βήμα 5. Ελέγχουμε! Μπορεί να δούμε κλεισμένα ή ανοιχτά κελιά σμηνουργίας στο πάτωμα τα οποία καταστρέφουμε! Ελέγχουμε και την γονοφωλια για κελιά αλλά και για φρέσκο γόνο! Αν δούμε φρέσκο γόνο ή ακόμη καλύτερα γόνο ημέρας τότε είμαστε σίγουροι ότι δεν επίκειται σμηνουργία την επομένη εβδομάδα.

Πλέον έχουν περάσει 35 δύσκολες ημέρες και πιθανότατα δεν υπάρχει πια φόβος σμηνουργίας! Αν όλα έχουν πάει καλά το μέλι θα έχει ωριμάσει στο πάτωμα και θα πλησιάζει ο τρύγος.

Μπορούμε να το πάρουμε να αφαιρέσουμε το διάφραγμα και να προχωρήσουμε τους επόμενους χειρισμούς μας.

Αν η βασίλισσα μας είναι γερασμένη είναι καιρός να την αλλάξουμε ή να κόψουμε παραφυάδες με στόχο την επόμενη χρονιά. Αν η βασίλισσα με είναι νέα η αφαίρεση του διαφράγματος θα της επιτρέψει να επεκτείνει το γόνο της όπου θέλει, να αλλάξει πληθυσμό και να προετοιμαστεί για την επομένη μελιτοέκριση.

Γενικά ο καλός μελισσοκόμος δεν επιτρέπει στην βασίλισσα να γεννά στο πάτωμα και συγκεντρώνει τους γόνους κάτω!

Το διάφραγμα πέρα από την σμηνουργία

Σε περίοδο που δεν υπάρχει τάση για σμηνουργία το διάφραγμα τοποθετείται όταν έχουμε έντονη μελιτοεκριση και θέλουμε να περιορίσουμε το γόνο ώστε να γίνει εξοικονόμηση μελιού και τρύγος. Τα βήματα είναι περίπου ίδια αλλά δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για κελιά.

Αφήνουμε να γίνει το μελίσσι μας να γίνει παραγωγικό η/και ενώνουμε όταν έρθει η μελιτοέκριση!

Βάζουμε στην γονοφωλια όλους τους ανοιχτούς γόνους από τα μελίσσι που ενώσαμε βάζουμε το διάφραγμα και όσους κλειστούς γόνους περίσσεψαν στο πάτωμα.

Ελέγχουμε σε μια εβδομάδα για να δούμε την συλλογή μελιού! Ο γόνος κάτω σταδιακά θα εκκολάπτεται και θα μπαίνει στην μάχη της συλλογής! Η βασίλισσα θα γεννά νέο σε ελεγχόμενη ποσότητα. Σταδιακά το μελίσσι θα μειώνεται σε πληθυσμό αλλά σε ένα μήνα περίπου θα έχει ωριμάσει το μέλι. Θα αφαιρέσουμε το διάφραγμα και θα κάνουμε τρύγο.

Δεν χρειάζεται σε όλες τις μελιτοεκρίσεις να βάζουμε διάφραγμα αλλά μόνο σε εκείνες που υπάρχει απειλή σμηνουργίας και σε εκείνες που για να τις πιάσουμε κάνουμε ένωση ισχυρών μελισσών.

Καλά μέλια,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου