O Ντράγκι πήρε πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού της Ιταλίας ύψους 698 εκατ. ευρώ!


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για το πακέτο βοήθειας ύψους 698 εκατ. ευρώ της Ιταλίας, που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (11 Μαΐου).

«Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται σημαντικά λόγω της επιδημίας του κορωναϊού και των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν. Αυτό το ιταλικό καθεστώς ύψους 698 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ιταλία να στηρίξει αυτές τις εταιρείες, βοηθώντας τις να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους και εξασφαλίζοντας τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας (Istat), στην Ιταλία η αξία του τουρισμού ανέρχεται σε περίπου 93 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ). Όμως η πανδημία Covid-19 οδήγησε σε πτώση των τουριστικών ροών. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία, τουριστικοί πράκτορες και ξενοδοχεία αντιμετώπισαν επείγουσες ανάγκες ρευστότητας, με κίνδυνο διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και φορολογικών πιστώσεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, πιστώσεων για τα ταξιδιωτικά γραφεία και τους tour operators. Θα καλύψουν τη βελτίωση και την ενεργειακή απόδοση των δομών, τις ανακαινίσεις και την ψηφιακή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, είναι κυρίως η έλλειψη εργατικού δυναμικού που απειλεί τη συνέχεια των τουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς προετοιμάζονται για το καλοκαίρι. Περίπου 300-350 χιλιάδες εργαζόμενοι σε εστιατόρια και ξενοδοχεία θα λείψουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου.

Για την επίλυση της έλλειψης εποχικού εργατικού δυναμικού, ο υπουργός Τουρισμού Μάσιμο Γκαραβάλια (Λέγκα) πρότεινε να ανοίξουν οι πόρτες σε ξένους εργαζόμενους. Το κόμμα της Λέγκα κάνει εδώ και χρόνια εκστρατεία με το σύνθημα «πρώτα οι Ιταλοί», αλλά τώρα ενθαρρύνει την εισροή ξένων εργαζομένων. 

Πληρ: Euractive,gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου