Μελισσοκομία Για Αρχάριους

 Η μελισσοκομία είναι ένας συναρπαστικός κόσμος στον οποίο απολαμβάνουμε τη φύση παράλληλα με την παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας και άλλων φυσικών προϊόντων για οικιακή ή εμπορική χρήση. 

Όπως και με κάθε άλλη καλλιέργεια ή κτηνοτροφική δραστηριότητα, το πρώτο έτος της ενασχόλησής μας είναι εισαγωγικό και καλό είναι να μην περιμένουμε κάποιο εισόδημα. Μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα πρώτα βήματα, δοκιμές αλλά και τα αναπόφευκτα λάθη, καθώς και προβλέψεις για μεγαλύτερη επένδυση (σε χρόνο και χρήμα) για το δεύτερο έτος που έρχεται. 

Σημειώστε ότι το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να είναι θανατηφόρο για κάποιον που είναι αλλεργικός. Εργαστείτε με δική σας ευθύνη.

Εκτός από την παραγωγή μελιού και άλλων προϊόντων (βασιλικός πολτός, πρόπολη, γύρη, κερί κλπ.), οι μέλισσες είναι επίσης σημαντικές για την επικονίαση των φυτών, καθώς μεταφέρουν τη γύρη από τα αρσενικά μέρη ενός λουλουδιού στα θηλυκά μέρη του λουλουδιού του ίδιου είδους, κάτι που είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή πολλών φυτών (λαχανικά κ.λπ.). 

Οι γεωργοί συχνά τοποθετούν κυψέλες κοντά στα χωράφια τους (ειδικά σε βαμβάκι, πιπεριά, αμυγδαλιές κ.λπ.) με μοναδικό σκοπό την επικονίαση των καλλιεργειών, καθώς οι μέλισσες αποτελούν τουλάχιστον το 80% όλων των επικονιαστών εντόμων.

Το μελίσσι 

Η κοινωνία των μελισσών αποτελείται από τη βασίλισσα (η οποία είναι η μόνη σεξουαλικά ενεργή μέλισσα θηλυκού γένους), τις εργάτριες και τους κηφήνες. Κάθε αποικία έχει μόνο μία ενεργή βασίλισσα. Ο πρωταρχικός σκοπός της βασίλισσας είναι να αναπαραχθεί. 

Η βασίλισσα ζευγαρώνει μόνο μία ή δύο φορές στη ζωή της (αλλά με πολλούς κηφήνες ), και το ζευγάρωμα γίνεται κατά τις πρώτες ημέρες της. Μετά το ζευγάρωμα που γίνεται στον αέρα με τους κηφήνες, αποθηκεύει το σπέρμα τους σε μια ειδική περιοχή του σώματός της και μπορεί να γεννά τα αυγά της για το υπόλοιπο της ζωής της (3-5 χρόνια). Ο δεύτερος σκοπός της βασίλισσας είναι να οργανώσει και να παρακινήσει (μέσω των φερομονών) τις μέλισσες εργάτριες να ολοκληρώσουν το σκληρό φόρτο εργασίας της κυψέλης. 


Οι εργάτριες  (σεξουαλικά υποανάπτυκτα θηλυκά) είναι υπεύθυνες για σχεδόν όλη την απαιτούμενη βαριά εργασία της κυψέλης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουν  την κυψέλη, να εμποδίζουν τους εισβολείς, να διεξάγουν το χτίσιμο της κηρήθρας, να φροντίζουν τη βασίλισσα, να καθαρίζουν, να στιλβώνουν, να ταΐζουν το γόνο, να αποθηκεύουν, να συλλέγουν νέκταρ, τη γύρη και το νερό, να «μασάνε» το νέκταρ και να το μετατρέπουν σε μέλι μέσω ενζύμων, να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη με τα φτερά τους και πολλά άλλα.  Ο μόνος σκοπός των κηφήνων είναι να γονιμοποιήσουν παρθένες βασίλισσες. 

Οι κηφήνες δεν έχουν κεντρί, επομένως δεν μπορούν να φυλάξουν την κυψέλη ενάντια στους εισβολείς. Δεν συμμετέχουν σε καμία άλλη χρήσιμη λειτουργία της κυψέλης εκτός από το ζευγάρωμα με παρθένες βασίλισσες.

διαβάστε περισσότερα  για την μελισσοκομία ΕΔΩ

διαβάστε περισσότερα https://wikifarmer.com/el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου