Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία. Δεύτερο κόμμα η αριστερά!

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη ήλθε πρώτη σε έδρες κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά όλες οι εκτιμήσεις την εμφανίζουν μακριά από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκείμενη στον Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες.
 
Δεύτερο κόμμα η  αριστερά! 
 
Στην θεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνει η παράταξη Nupes του Ζαν-Λυκ Μελανσόν καθως  ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.  

Η παράταξη  του Μελανσόν έκανε εκστρατεία για το πάγωμα των τιμών των βασικών αγαθών, τη μείωση του ηλικιακού ορίου της συνταξιοδότησης και την απαγόρευση στις εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα να απολύουν εργαζόμενους. Ο Μελανσόν κάλεσε επίσης σε ανυπακοή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
 

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Μεγάλη άνοδος της Λεπεν

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.
Η Λεπέν, πολλαπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Μακρόν. 

Στην  τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες η αποχή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%. 
 
Περίοδος αβεβαιότητας
 
Ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία θα προκαλέσει μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που θα απαιτεί ένα βαθμό καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ των κομμάτων που δεν έχει ξαναζήσει η Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες, διαφορετικά θα οδηγήσει σε πολιτική παράλυση και ίσως και σε επαναληπτικές εκλογές.

Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, η ικανότητα του Μακρόν να κυβερνήσει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να συσπειρώσει μέλη εκτός της συμμαχίας του.  Μπορεί είτε να αναζητηθεί συμμαχία με τους συντηρητικούς Les Republicains είτε να υπάρξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα πρέπει να διαπραγματεύεται νόμους με άλλα κόμματα κατά περίπτωση.

Ο Μακρόν έγινε τον Απρίλιο ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος εδώ και δύο δεκαετίες που κέρδισε μια δεύτερη θητεία, αλλά προεδρεύει μιας βαθιά απογοητευμένης και διχασμένης χώρας, όπου η υποστήριξη προς τα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Είχε απευθύνει έκκληση για μια ισχυρή εντολή κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που διεξήχθη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έπληξε τον εφοδιασμό σε τρόφιμα και ενέργεια και εκτόξευσε τον πληθωρισμό, βαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

"Τίποτα δεν θα είναι χειρότερο από το να προστεθεί η γαλλική αταξία στην παγκόσμια αταξία", είχε πει ο Μακρόν πριν από την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου