Μελέτη – «κόλαφος» του Ευρωκοινοβουλίου: Η Ελληνική Κυβέρνηση χρησιμοποίησε το Predator

mitsotakis-predator

Μελέτη του «Τμήματος Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες «λογισμικά παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τους πολίτες τους».

«Παρά το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν από ερευνητές δημοσιογράφους, η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι αγόρασε το λογισμικό κατασκοπείας» σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου για να προσθέσουν ότι ακόμα κι αν ισχύει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει αγοράσει το Predator, αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν το έχει χρησιμοποιήσει».

Η μελέτη αναφέρεται στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» από τον Νοέμβριο του 2021, όταν η εφημερίδα έγραφε για την εντολή παρακολούθησης του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη από την ΕΥΠ, επειδή έκανε ρεπορτάζ για το προσφυγικό, στο εύρημα του CitizenLab για την παγίδευση του κινητού δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το Predator και στην απόπειρα υποκλοπής του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, με το ίδιο λογισμικό.

Αναφέρονται δε στις συνδέσεις του τέως γενικού γραμματέας και ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, που «είχε δεσμούς με την εταιρία που διακινεί το Predator. Οι αποκαλύψεις έγιναν από δημοσιογράφους και όχι από (δημόσιους) μηχανισμούς ελέγχου».

Εκτιμούν επίσης πως «είναι πιθανό οι ελληνικές αρχές να μην έχουν αγοράσει απευθείας το λογισμικό, αλλά να έχουν ακόμη πρόσβαση σε αυτό», λόγω της αδιαφάνειας με την οποία γίνεται συχνά η αγορά τέτοιων λογισμικών, και χαιρετίζουν το έργο των ερευνητικών δημοσιογράφων, της κοινωνίας των πολιτών και φορέων, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί χωρίς αυτό «η παραβίαση θα είχε συνεχιστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου