Η Ρωσία βυθίζεται στην ύφεση



Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 8%

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 1,5 μονάδα περισσότερο από το αναμενόμενο στο 8,0% την Παρασκευή και δήλωσε ότι θα μελετήσει την ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η οικονομία χρειάζεται φθηνότερο δανεισμό καθώς βυθίζεται στην ύφεση.

Ήταν η τέταρτη μείωση φέτος. Αμέσως μετά την αποστολή ένοπλων δυνάμεων από τη Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 20% από 9,5%, προκειμένου να αντιστρέψει την πτώση της αξίας του ρουβλίου.

Σε δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν μια μικρότερη μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

“Η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την ανάγκη μείωσης του βασικού επιτοκίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 15,5% στις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Μείωσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του 2022 στο 12-15% από την προηγούμενη εκτίμησή της για 14-17%, επαναλαμβάνοντας την ελπίδα της ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο στόχο του 4% το 2024.

Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει το βιοτικό επίπεδο και αποτελεί εδώ και χρόνια μια από τις κύριες ανησυχίες των Ρώσων, αλλά η οικονομία χρειάζεται τόνωση με τη μορφή φθηνότερων πιστώσεων για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των σαρωτικών δυτικών κυρώσεων.

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τις οικονομικές της προβλέψεις για το τρέχον έτος, λέγοντας ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 4-6%. Στα τέλη Απριλίου είχε πει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8-10%.

Το 2023, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1-4%, δήλωσε η κεντρική τράπεζα, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή της ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί έως και 3% το επόμενο έτος.

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina θα ρίξει περισσότερο φως στις προβλέψεις και την πολιτική της τράπεζας σε ενημέρωση που θα πραγματοποιήσει στις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Η επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου