Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε 12,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο για ρωσικό LNG

 

gazprom

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια φέτος, απαγορεύοντας τις εισαγωγές άνθρακα και ετοιμάζοντας εμπάργκο και στο ρωσικό πετρέλαιο που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. 

Όμως ένα προϊόν γνωρίζει άνθηση και είναι απίθανο να βρεθεί αντιμέτωπο σύντομα με ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% μέσα σε ένα χρόνο, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών. 

Πρόκειται για ένα "πικρό χάπι" για πολλούς στο μπλοκ, το οποίο έχει επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στο Κρεμλίνο για να στερήσει από τη Ρωσία κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Η ΕΕ ξόδεψε το ποσό ρεκόρ των 12,5 δισ. ευρώ για ρωσικό LNG από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, πέντε φορές περισσότερο από ό,τι πέρυσι.

Η αυξανόμενη ζήτηση από από χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο συνέβαλε στο να καταστεί η Ρωσία φέτος ο νούμερο 2 προμηθευτής LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη, πολύ πίσω από τις ΗΠΑ αλλά μπροστά από το Κατάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και λιμένων.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη πηγή καυσίμου της Ευρώπης. Με τον περιορισμό της προσφοράς από το Κρεμλίνο έκτοτε, η περιοχή αναγκάστηκε να φέρει LNG από τη Ρωσία και διεθνώς

"Το ρωσικό LNG πρέπει να συνεχίσει να ρέει", δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. "Το χρειαζόμαστε στο παγκόσμιο ισοζύγιο LNG, το οποίο είναι ήδη αρκετά στενό. 

Νομίζω ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι πράγματι ευτυχείς να κάνουν τα στραβά μάτια πάνω σε αυτό το ζήτημα". 

από capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου