Διαλύουν τον κάμπο οι ευρωπαιστές Αποκλεισμος της Θεσσαλίας απο τις επιδοτήσεις για το καλαμπόκι

Άφαντη η περιφέρεια θεσσαλίας ενώ μεγάλο μέρος του κάμπου είναι εκτός των 55 ευρώ το στρέμμα (χάρτες). Προηγηθηκαν τα μήλα, οι  καρποί με κέλυφος τα αχλάδια και μένουν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης και τα ροδάκινα.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε επίπεδο Θεσσαλίας για τον αποκλεισμό όπως όλα δείχνουν ενός μεγάλου μέρους του κάμπου από τη συνδεδεμένη ενίσχυση των 55 ευρώ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι. 

Όπως ανέφερε και στην εκπομπή "Θεσσαλών ΓΗ" ο γεωπόνος και γεωργικός σύμβουλος Γιώργος Δημόκας παρουσιάζοντας και τους χάρτες με την ποιοτική και ποσοτική σύσταση των νερών στη βάση των οποίων θα δοθούν οι συνδεδεμένες στο καλαμπόκι, φαίνεται να αποκλείονται οι περιοχές του δήμου Κιλελέρ, Φαρσάλων , Τυρνάβου και νότιου τμήματος του δήμου Τεμπών, αλλά και του δήμου Λάρισας (πρώην καποδιστριακός δήμοι Γιάνουλης,- Φαλάνης και Κοιλάδας), όλος ο κάμπος του Νομού Καρδίτσας, ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου των Τρικάλων και ο κάμπος των Φαρσάλων και του Αλμυρού.

 Φυσικά αυτοί οι χάρτες ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης νερού βασίζονται στο ΣΔΛΑΠ του 2017 (Φάμελου) καθώς το νέο επικαιροποιημένο ΣΔΛΑΠ (Σχέδιο διαχείρισης Υδάτινων Λεκάνης Πηνειού) τώρα συντάσσεται και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Άφαντη η περιφέρεια θεσσαλίας

Πρέπει αυτός ο χάρτης στον οποίο βασίζεται η κατανομή των συνδεδεμένων να αλλάξει άμεσα. Χάνεται μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της θεσσαλικής πεδιάδας και μαζί της οδηγούνται στον αφανισμό και οι κτηνοτρόφοι. Το πλήγμα για την τοπική οικονομία είναι ανυπολόγιστο. Το γεγονός ότι η πολιτεία δεν εδέησε να κατασκευάσει συλλογικά αρδευτικά δίκτυα και κορόιδευε τους Θεσσαλούς αγρότες με τον Αχελώο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους τιμωρήσει και από πάνω καθιστώντας τους μη ανταγωνιστικούς.

Ειδικά για το Νομό Καρδίτσας που έχει νερά, ενώ στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού για πρώτη φορά φέτος το καλαμπόκι ξεπέρασε το βαμβάκι σε στρέμματα, προχωρά το δίκτυο κλειστών αγωγών, πολλοί αγρότες και στο Νομό αρδεύουν με σταγόνα, οι αγρότες θεωρούν ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις τώρα, από τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές και τον υπουργό προς το ΥΠΑΑΤ, για να αλλάξει αυτός ο άδικος σχεδιασμός. 

Η ποιοτική και ποσοτική σύσταση των νερών δεν μπορεί αν βασίζεται σε έναν παρωχημένο εδαφολογικό χάρτη που χρησιμοποιήθηκε για το πρόγραμμα μείωσης της νιτρρύπανσης σημειώνουν αγρότες και γεωπόνοι της Θεσσαλίας.

Και έρχεται και η νέα ΚΑΠ που απαιτεί στην τριετία να έχεις εναλλαγή τρεις φορές την καλλιέργεια (αμειψισπορά) και καλλιέργεια δεν θα βρίσκεις αφού χάνεται και η καλλιέργεια καλαμποκιού, όπως όλα δείχνουν, αν δεν υπάρξει συνδεδεμένη στην Καρδίτσα και σε όλο το θεσσαλικό κάμπο.

Πρέπει η αντίδραση πλέον να είναι καθολική. Δεν μπορεί οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να δίνονται με τοπικιστικά μικροψηφοθηρικά κριτήρια. Η οργή των Θεσσαλών περισσεύει τούτη τη φορά κι αν η διαδικασία απαξίωσης του θεσσαλικού κάμπου είναι αργόσυρτη δεν θα αργήσει να ξυπνήσει τον «κοιμώμενο γίγαντα»…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου